Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 23.

Ötven év után, Nevadában végre látogathatóvá válik a világ legnagyobb land art műve

Nevezhetnénk a világ legrejtélyesebb műalkotásának is a több mint ötven évig készült City című monumentális léptékű land art művet. Kitalálója és megvalósítja, a 77 éves Michael Heizer most végre késznek tekinti.

Michael Heizer a nevadai sivatagban 1970-ben kezdte el megvalósítani hatalmas land art projektjét, a City-t, amely ötvenkét év elteltével szeptembertől már látogatókat is fogad. A képzőművész maga is Nevada szülötte – ma felváltva él a nevadai Hiko-ban és New York-ban -, az a terület pedig, ahol a saját maga tervezte és alkotta formákat, vagy mondjuk inkább úgy, óriás, absztrakt-geometrikus téri elemeket megvalósította, a saját magánterülete, hiszen az évizedek során apránként megvásárolta a sivatag darabkáit.

Complex Two, City. © Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Photo: Joe Rome

A City szeptemberi megnyitásáról többek között a The New York Times és az Artnet News közöl részleteket. Eszerint a művész a több mint két kilométer hosszúságban és nyolcszáz méter szélességben magvalósított kompozícióját gyalogos bejárásra ajánlja. Ezzel együtt nincs megtervezett vagy ajánlott útvonal, a City-nek, mint bejárható műalkotásnak ugyanis nincs sem kezdő-, sem pedig végpontja, nincsenek sétaútvonalai vagy olyan részei, amelyeket pusztán a kilátás vagy az áttekinthetőség kedvéért építettek volna bele.

Complex One, City. © Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Photo: Mary Converse

A City alapanyagát a sivatag homokja, kövei, sziklái jelentik, valamint beton és más építőanyagok, az építés technológiája pedig az amerikai őslakosok technikáit örökítette tovább. A projektet a művész egyedül kezdte, bár akadtak tehetősebb támogatói is, míg 1998-ban az általa létrehozott  Triple Aught Foundation vette át a megvalósítást és egyben a tulajdonjogát is, 30 millió dolláros alapot hozva létre a City érdekében. Legalább egy tucatnyi időpont volt már kitűzve a mű befejezésére, de ez végül csak 2022-ben történt meg. A most 77 éves Heizer, aki 1970-ben kezdte a projekt munkálatait, így vall az eltelt időszakról: “Én egy bolond vagyok, egyedül nézem, ahogy mások arra várnak, hogy meghaljak és a farmomon végre ajándékboltot meg hotelt nyithassanak. Ez itt egy mestermű, vagy valami ahhoz közeli és egyedül engem érdekel csak, hogy elkészült.” Heizer egyébként az eltelt évtizedekben nem kizárólag ezzel a hatalmas művel foglalkozott, hanem egyéb szobrászati munkáival és land art projektjeivel is.

© Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Photo: Ben Blackwell
45°, 90°, 180°, City © Michael Heizer. Courtesy of Triple Aught Foundation. Photo: Ben Blackwell

Szakértők a monumentális művet ősi építészeti emlékekhez hasonlítják, azokhoz a közép- és dél-amerikai őslakosok által megalkotott szakrális városokhoz, amelyek léte és létrehozása régóta foglalkoztatja az emberiséget. Szerintük az alkotás és a térszervezés elementáris vágya nyilvánul meg benne, de az ember létezésére, ember és tér viszonyára is reflektál. A szűk körben ugyan, de kultikus státuszba emelkedett alkotást szeptember 2-tól kereshetik fel látogatók. Természetesen csak előre lefoglalt időpontokban, és előre tisztázott körülmények között, hiszen a City-nek nincs sem fogadótere, sem látogatóközpontja, és autóval sem egyszerű megközelíteni.

45°, 90°, 180°, City. © Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Photo: Joe Rome