Hirdetés
Hirdetés
— 2022. szeptember 27.

Galéria nyílik a legendás New York-i CBGB’s helyén

A hetvenes években egy új, születő zenei kultúra, a punk és a new wave emblematikus helyszíne volt az East Village-ben a CBGB’s, majd a dzsentrifikáció szimbóluma lett, amikor a klub 2006-ban bezárt és helyén divatüzlet nyílt. Most kortárs művészeti kereskedelmi galéria lesz belőle, amelynek egyik tulajdonosa Cy Twombly unokája.

Egy korszak lezárultát jelezte New York-ban és talán nem túlzás azt állítani, az egész világ populáris kultúrájában az a pillanat, amikor 2006-ban bezárt a CBGB’s nevű klub. Ez a hely az East Village-nen, a Bowery-n, a hetvenes években a punk és a new wave bölcsője volt. Innen indultak, itt adták első koncertjeiket olyan zenekarok, mint a Ramones, a Talking Heads, a Televison, a The Dead Boys, a Blondie, játszott itt a korszak minden fontosabb zenekara, mint például a Police vagy a Patti Smith Group, de ez volt a gyűjtőhelye a zenével párhuzamosan alakuló vizuális kultúra képviselőinek is. A CBGB’s nagy korszakában fotográfusok, underground művészek, zenei újságírók, köztük a PUNK nevű fanzine szerkesztői éppúgy jártak ide, mint maguk a zenészek és zenekarok rajongói.

A Hilly Kristal tulajdonos és promóter által 1973-ban alapított hely a nyolcvanas években a hardcore punk otthona lett, majd a kilencvenes években kisebbfajta másodvirágzását élte még, de a későbbiekben, ha presztízse meg is maradt, szubkulturális jelentőségét kezdte elveszíteni, és leginkább turista-látványosság maradt, egy eleven és letűnt színtér néhai centrumaként. Az East Village dzsentrifikációjának szimbolikus momentuma volt, amikor 2006-ban végleg bezárt és a helyén elit divatmárkák telepedtek meg – a John Varvatos, majd a Patagonia.

Az Artnews azonban most arról számol be, hogy szeptember végén kortárs művészeti galéria nyílik a 350 négyzetméteres egykori CBGB’s-ben. Azaz egész pontosan a legendás koncerthely melletti helyiségben, amely a maga idején CBGB Record Canteen néven lemezbolt és kávézó, később 313 Gallery néven fellépő- és kiállítóhely is volt. Most Amanita néven nyílik új galéria itt, amelyet két művész-örökös jegyez. Caio Twombly, aki a 2011-ben elhunyt Cy Twombly unokája, illetve Tommaso Rositani Suckert, akinek a Kurt Erich Suckert néven született és 1957-ben Curzio Malaparte néven elhunyt olasz író, művész, filmrendező a rokona. Twombly és Suckert már működtet egy Spazio Amanita nevű helyet Firenzében, kortárs művészeti profillal és most ezt folytatnák Manhattan-ben is. Ehhez pedig a világhírű Gagosian galéria egyik munkatársát is leigazolták, aki a kiállítási programban és a sales-ben segíti majd az Amanitát.