Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 26.

Hammer to Fall: kalapács alá kerül Freddy Mercury hagyatéka

A Queen zenekar énekesének, dalszerzőjének, Freddy Mercury-nak a személyes kollekcióját, azaz annak egy jelentős részét árverezi el a Sotheby’s szeptemberben.

Több mint ezerötszáz darabot árvereznek majd el a hagyatékból, köztük eredeti dalszöveg-kéziratokat, viktoriánus festményeket, a rocksztár londoni lakásának tárgyait, mindezeket pedig Mercury egykori barátnője, Mary Austin viszi piacra. Az aukcióra szeptemberben kerül sor, a rockzenész halálának harmincadik évfodulója körül, Freddy Mercury: A World of His Own címmel kerül sor. A hírről beszámoló The Art Newspaper Tony King, az énekes barátjának memoárját idézi, amelyben arról ír, hogy Mercury még a halála előtti napokban is vásárolt műtárgyakat, noha betegágyát már nem tudta elhagyni, gyönyörködni szeretett volna a művekben.

Mercury kensingtoni házát, benne a tárgyaival, bútoraival, gyűjteményével, a személyes hagyatékkal, Mary Austin gondozta az elmúlt három évtizedben.

A kalapács alá kerülő tárgyak között lesznek kéziratos dalszövegek is, köztük a 200-300 ezer fontra taksált We Are the Champions és az 50-70 ezer közé árazott Killer Queen, de ott lesznek az énekes színpadon viselt ruhái, jelmezei, az általa használt kellékek, így az a jól ismert korona is, amely a brit királyi korona után készül színpadi holmi, valamint az a 60-80 ezer font közé taksált palást, amelyet az 1986-os The Magic turné budapesti koncertjéről a hazai közönség is ismerhet. Ami a gyűjteményt illeti: japán művészet, üvegművészet, a viktoriánus festészek darabjai nagy súllyal szerepelnek benne, de art cdeco berendezési tárgyak is.

Freddy Mercury szobor, Montreux, Svájc.
Fotó: Angelo Cavalli / AFP

A lap az árverőház szakértőjét idézi, aki a David Bowie hagyatékkal állítja párhuzamba Freddy Mercury tárgyait és designer bútorait, de egy lényeges különbséget kiemel: Mercury nem mutatott érdeklődést a kortárs művészet és formatervezés iránt, Bowie-val ellentétben. Mercury-nál viszont megtalálhatók Matisse, Picasso, Chagall, elsősorban papír alapú munkái, valamint az általa nagyon kedvelt, 19. századi James Tissot művei.

A Sotheby’s az árverés előtt New York-ban, Los Angeles-ben, Hong Kong-ban és LOndonban is bemutatja a kollekció legfontosabb darabjait.