Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 24.

A Victoria és Albert Múzeumhoz kerül David Bowie személyes archívuma

A V&A új, kelet-londoni központjában fogják tárolni Bowie több mint 80 000 tárgyat – fotókat, jegyzeteket, hangszereket, ruhákat – magába foglaló, munkásságát és alkotói folyamatait dokumentáló gyűjteményét, melynek darabjai közt olyanok is találhatók, amelyeket még sosem láthatott a nagyközönség. Az új részleg 2025-ben nyílik meg.

David Bowie személyes tárgyainak hatalmas gyűjteményét – köztük az extrém, színpompás Ziggy Stardust jelmezeket, kézzel írt dalszövegeket és a Space Oddity-ben használt Stylophone-t – a néhai rockművész örökösei az Egyesült Királyság Victoria és Albert Múzeumának adományozták.

Bowie, akinek eredeti, extravagáns munkássága nemcsak a pop és rockzenére hanem a filmre, a művészetre és a divatra is nagy hatással volt, hat évtizeden keresztül gyűjtötte megrögzötten az alkotói folyamataihoz kapcsolódó anyagokat.

Bowie / Ziggy Stardust, Real 1973.,
D. A. Pennebaker: Ziggy Stardust and the Spiders from Mars – Bowie 1973 (1979)
Fotó: Mainman/Bewlay Bros/Collection ChristopheL – AFP

A 2016-ban, 69 éves korában elhunyt Bowie személyes archívumában a fentiek mellett Terry O’Neill és Helmut Newton fotósoktól származó levelek, díszlettervek, diák ezrei, kontaktlapok és fóliák, valamint Alexander McQueen és Kansai Yamamoto divattervezők kosztümjei is megtalálhatók.

A tárgyak közt egészen személyes feljegyzéseket is tartalmazó jegyzetfüzetek is vannak, melyekben Bowie projektjeivel kapcsolatos ötletei és töprengései olvashatók. Ezek új fénytörésbe helyezik kreatív gondolkodói és alkotói folyamatait, valamint megvilágítják azt az ún. darabolt szövegekkel dolgozó kísérleti dalírási módszert is, amelyet az író William Burroughs mutatott be Bowie-nak.

A hangszerek – főként gitárok –, erősítők és egyéb felszerelések között van Brian Eno szintetizátora is Bowie 1977-es Low című albumáról.

Bowie / Ziggy Stardust, Real 1973.,
D. A. Pennebaker: Ziggy Stardust and the Spiders from Mars – Bowie 1973 (1979)
Fotó: Mainman/Bewlay Bros/Collection ChristopheL – AFP

Kate Bailey, a V&A kurátora a Financial Times-nak nyilatkozva elmondta: példátlan, hogy egy világhírű művész ilyen léptékű archívumot őrizzen meg.

„Őrizte és dokumentálta alkotói folyamatának állomásait, legyen szó albumborítóról, dalszövegről, színpadi díszletről vagy a saját megjelenéséről… Hihetetlen, hogy milyen érzéke volt az archiváláshoz” – mondta, hozzátéve, hogy Bowie olyan lencseként is szolgál, amelyen keresztül számos kulturális műfaj értelmezhető vagy fedezhető fel.

A pop- és rocktörténelem egy szeletének eme tárházát a kelet-londoni Stratfordban található V&A East Storehouse-ban, az újonnan létrehozandó David Bowie Előadóművészeti Tanulmányi Központban (David Bowie Centre for the Study of Performing Arts) tárják a közönség elé, rendszeresen cserélve a kiállított darabokat. Az intézmény nemcsak a rajongókat és szakmabeli követőket, hanem a tudományos területen mozgó kutatókat is várja – olvasható a Billboard magazinban.

A 2025-ben nyíló központ 10 millió fontnyi adományt kap, az összeget a Warner Music Group lemezkiadó, és a Blavatnik Family Foundation bocsátja rendelkezésre.