Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 6.

Háborút és agressziót emlegetett, bezáratták a kiállítását Szentpéterváron

Rajtaütött a rendőrség Jelena Oszipova orosz képzőművész szentpétervári kiállításán, leszedték a falakról és elkobozták háborúellenes plakátjait. A 77 éves alkotó akár börtönbüntetéssel is szembenézhet.

Alig egy napig volt nyitva a 77 éves képzőművész, Jelena Oszipova kiállítása az orosz nagyvárosban, a hatóságok máris bezáratták, a művész pedig akár vádemeléssel, börtönnel is szembenézhet – számol be mások mellett a France24. Egy állítólagos bombafenyegetésre jelentek meg a hatóságok a kiállítóteremben, de ennél sokkal valószínűbb, hogy a művekben kifejtett rendszerellenes tiltakozás, valamint a “háború” és az “invázió” szavak megjelenítése lehetett a beavatkozás oka.

A kiállításra a Jabloko nevű ellenzéki párt helyiségében került sor, a rendőrségi akcióról is a párt értesítette a nezetközi sajtót. Oszipova harminc plakátot mutatott be, a grafikák egyértelműen az Ukrajna elleni orosz háborúval szembeni tiltakozást fogalmaztak meg – a művek egy része egyébként még a krími invázió körül keletkezett.

A párt szerint a rendőrség nem talált robbanószerre utaló nyomot a helyiségben, viszont – idézik a rendőrség közleményét – “olyan vizuális ábrázolásokra bukkant, amelyek valószínűleg fals információkat tartalmaznak az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatban”.

Jelena Oszipova 2023. január 31-én megnyitja pacifista festményekből álló kiállítását Szentpéterváron.
Fotó: Olga MALTSEVA / AFP
Jelena Oszipova, a 77 éves művész és aktivista pacifista festményeinek kiállítása Szentpéterváron 2023. január 31-én.
Fotó: Olga MALTSEVA / AFP

Ez, a háború egy évvel ezelőtti megkezdése óta egyébként igen súlyos büntetési tételt, akár 15 évig terjedő börtönt is jelenthet Oroszországban.

A hatalomkritikus Novaya Gazeta Europe Jelena Oszipovát is idézi, aki a megnyitó előtt ezt mondta: “Nem félek semmitől. Ez itt az én országom, az én hazám. Miért ne mondhatnék el bármit, békés hangon, fegyverek nélkül? Bármit megtehetek, és az orosz alkotmány, amit most ugyan eltöröltek, ezt meg is engedte”.

A festőművész Oszipova több mint húsz éve készít tiltakozó plakátokat, ezeket rendszeresen bemutatja a közönségnek és az utcai járókelőknek, nem először kobozzák el a munkáit, és letartóztatásban is volt már része.

Első politikai jellegű plakátját 2002-ben mutatta be Szentpétervár belvárosában, a moszkvai Dubrovka színházban történt túszdrámára reagálva, amikor is a csecsen terroristák által fogvatartott túszokkal teli színháztermet megtámadták az orosz különleges biztonsági egységek, 170 ember halálát okozva.

Jelena Oszipova 2023. január 31-én megnyitja pacifista festményekből álló kiállítását Szentpéterváron.
Fotó: Olga MALTSEVA / AFP