Hirdetés
Hirdetés
— 2022. szeptember 9.

Kiemelkedő alkotások a brit királyi gyűjteményből

Szeptember 8-án, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó rekordhosszúságú ideig, több mint 70 évig állt a szigetország élén. A hét évtized alatt nemcsak ikonná, de megbízható vezetővé is vált. Uralkodása alatt Nagy-Britannia átvészelte a 2. világháborút követő időszakot, az Európai Unióból való kiválást, és az egész világot megrázó koronavírus-járványt.

II. Erzsébet királynő egy nemrégiben felújított Rembrandtot, egy „Agatha Bas”-t és egy 1700 körül készült
Boulle szekrényt tekint meg a londoni Buckingham-palota újonnan kibővített Queen’s Gallery-jében,
2002, London Fotó: Fiona Hanson / POOL / AFP
Erzsébet brit királynő 2018. március 20-án a londoni Királyi Művészeti Akadémián tett látogatása során
bemutatja Joshua Reynolds angol festő önarcképét a Royal Academy of Arts új galériájában.
Fotó: Alastair Grant / POOL / AFP

Ahogy az egész királyi család, úgy Erzsébet is termékeny műgyűjtő volt, uralkodása alatt ő felügyelte a brit királyi gyűjtemény – mely ma a világ legnagyobb művészeti magángyűjteménye – megnyitását a nagyközönség és a művészettörténet felé, valamint ő gyakorolta a műgyűjtemény bizalmi tulajdonosának jogkörét. A Royal Collection Trust néven ismert gyűjtemény több mint tizenkét királyi rezidencián található és több mint egymillió tárgyból áll, egy része pedig a nagyközönség számára is megtekinthető.

Pieter Bruegel,az idősebb: Az ártatlanok mészárlása 1565–67, 109 x 158 cm

A kollekcióban több mint háromszor annyi festmény található, mint a National Galleryben (7600 festmény); 2000 miniatúrájával ez a világ legnagyobb miniatúra-gyűjteménye, de több mint 500 000 grafika és rajz, megszámlálhatatlan bútor, kerámia, óra, fegyver, páncél, illetve archívumok, könyvek, fényképek és természetesen a koronaékszerek alkotják a kollekciót, mely az egyik utolsó érintetlenül megmaradt nagy európai királyi gyűjtemény, amely az uralkodók személyes ízlésének 500 éven át tartó történetét és változását mutatja be.

Michelangelo Buonarroti: Archers shootingÍjászok egy hermára céloznak, vörös kréta, papír, 1530 körül, 22 x 32 cm

A Buckingham-palotában található, de a turisták számára kevéssé ismert Queen’s Gallery-ben az évek és évtizedek alatt számos, a királynő pazar művészeti gyűjteményéből összeállított világszínvonalú kiállításnak adott otthont. A hatalmas kollekció legnevezetesebb darabjait az Art News is felelevenítette.

Rembrandt van Rijn: Krisztus és Szent Mária Magdolna a sírnál, olaj, falemez, 1638. 61 x 50 cm

A kollekcióba utóbb 2013-ban kaphatott új perspektívával betekintést a nagyközönség, amikor In Fine Style: The Art of Tudor and Stuart Fashion címmel Elizabeth Fullerton kurátor rendezett ugyanitt átfogó kiállítást. A tárlat koncepciója a korszakok divatját elevenítette fel hatvan festményen keresztül, mely alkotásokhoz a királyi család és udvar viseletének korhű darabjait rendelte.

Leonardo Da Vinci: A váll és a nyak anatómiája (recto), toll, tinta, kréta, 1510 körül, 29,2 x 19,8 cm