Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 14.

Jogdíjat kaphatnak a kanadai művészek a továbbértékesített műveik után

Kanadában hamarosan életbe léphet az a szabályozás, amely alapján 5 százalékos jogdíj illetné meg a művészeket alkotásaik másodlagos piaci értékesítései után. A juttatás haláluk után sem szűnne meg, ebben esetben az a művész örököseihez kerülne.

A Hyperallergic értesülései szerint így Kanada csatlakozna azokhoz az országhoz, ahol a művészek jogosultak a viszonteladási jogdíjra, és műveik értéknövekedése esetén részesülnek a nyereségből.

A szerzői jogi törvényreformot, melyet több érdekvédelmi csoport – köztük a Kanadai Művészek Képviselete (CARFAC) – is támogat, François-Philippe Champagne és Pablo Rodriguez kanadai miniszterek dolgozzák ki. Az új jogszabály támogatói remélik, az választ és megoldást jelenthet a rossz anyagi helyzetben lévő kanadai művészek számára. Jelenleg ugyanis semmilyen módon nem részesülnek a műveik másodlagos piacon való eladásaiból és értéknövekedéséből.

François-Philippe Champagne, a kanadai kormány innovációs, tudományos és ipari minisztere.
Fotó: Carlos Osorio/Collision, forrás: Wikipedia

Az Egyesült Államokban egyetlen állam kivételével hasonló a helyzet: egyedül Kaliforniában van érvényben 1977 óta az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy az 1000 dollár feletti viszonteladásokból a művészek is részesedhessenek, 5 százalékos kulccsal. Az elmúlt évek tapasztalata azonban az, hogy mindez a gyakorlatban már ritkábban valósul meg, az ügyletek nagy részét ugyanis a bíróság hiúsította meg.

2014-ben az amerikai törvényhozás több tagja is kezdeményezte már egy egységes viszonteladási jutalékrendszer kialakítását és bevezetését, és benyújtották az American Royalties Too Act (ARTA) elnevezésű törvényjavaslatot. Többszöri próbálkozást követően a jogszabály végül 2018-ban hiúsult meg végérvényesen, amiben valószínűsíthetően a javaslatot mindvégig ellenző, Sotheby’s és Christie’s aukciósházaknak is nagy szerepük lehetett. 

„Kormányunk jelenleg a szerzői jogi törvény lehetséges módosításain dolgozik a művészek, alkotók és szerzői jogtulajdonosok további védelme érdekében. A művészek viszonteladási joga valóban fontos lépés a kanadai művészek gazdasági körülményeinek javítása felé“ – emelte ki a kanadai kormány innovációs, tudományos és ipari minisztere, François-Philippe Champagne szóvivője.