Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 22.

Ukrajnának gyűjt Marina Abramović

Újra előadja világhírű performanszát A művész jelen vant Marina Abramović, hogy a jegyekből befolyó bevétel teljes egészét egy Ukrajnát segítő nonprofit szervezet számára ajánlja fel. A performansz közönsége licit útján juthat a belépőkhöz.

Miközben hétvégén Mariupol ostroma során egy mintegy 400 embernek menedéket nyújtó művészeti iskolát ért bombatalálat, a szerb Marina Abramović bejelentette, újra megrendezi A művész jelen van című performanszát, hogy a jegybevételből az ukrán humanitárius katasztrófán enyhíthessen.

„Teljes szolidaritást vállalok [az ukrán néppel] ezen a lehetetlen napon” – idézi fel a Hyperallergic magazin a 75 éves Abramović egy videonyilatkozatát, melyet február 24-én az orosz invázió kezdetekor tett.

„Az Ukrajna elleni támadás mindannyiunk elleni támadás. Ez támadás az emberiség ellen, és meg kell állítani.”

A performanszra az eredeti, 2010-es MoMA-beli eseményhez hasonlóan szintén New Yorkban kerül sor, a Sean Kelly galériával és az Artsy-val együttműködve. A jelenlévő közönséget Marco Anelli fotós fogja megörökíteni, aki az eredeti előadás résztvevőit is dokumentálta. A páros és egyszemélyes jegyekre március 25-ig licitálhatnak az érdeklődők, s  már most mindkét jegytípus elérte a kikiáltási árat, túllépve a 10 000, illetve a 15 000 dolláros határon. 

A legendás eredeti performansz 2010. március 14. és május 31. között zajlott, s a MoMA történetének legnagyobb performanszművészeti eseménye volt. A kurátor, Klaus Biesenbach a címmel arra utalt, hogy a művész végig ott tartózkodik a helyszínen – ez végül összesen 736 óra 30 perces statikus, néma előadást eredményezett, amelyben

Marina Abramović: A művész jelen van, MoMA, 2010 május, Fotó: Shelby Lessig, Wikimedia Commons

Abramović mozdulatlanul ült a múzeum átriumában, miközben a nézők felváltva ültek le vele szemben. A legtöbben csak pár percig maradtak, de volt aki egy napot is végig ült. Több híresség – például Lou Reed és Björk – is részt vettek az eseményen, de a legemlékezetesebb látogató a német művész Ulay volt, aki korábban hosszú ideig élt Abramovićcsal, és sok év után váratlanul tűnt fel a performansz nyitónapján.

Az adománygyűjtés teljes bevételét az orvosi segítséget nyújtó Direct Relief kapja.

Abramovićnak nem ez az első Ukrajnával kapcsolatos művészi szerepvállalása: 2021 októberében a kijevi Babyn Yar Holokauszt Emlékközpontban mutatta be a Sírás kristályfalát (Crystal Wall of Crying), egy interaktív „gyógyító falat”, amely a holokauszt idején Kijevben meggyilkolt zsidóknak állít emléket.