Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 2.

Az oroszok bombázták a nácik által kivégzett ukrán zsidók emlékhelyét és készülő emlékművét is

A Kijev elleni legutóbbi orosz támadásban találatok érték Babin Yar-t, azt a Kijevben található területet, egész pontosan vízmosást is, ahol a második világháború alatt zsidók ezreit ölték meg német náci katonák. A területen az orosz támadásban öt ember halt meg és nagy valószínűséggel megsemmisülhetett az éppen készülő holokauszt emlékmű is.

A Babin Yar-t annak a támadásnak a során lőtték, amelyben a kijevi TV-tornyot is találat érte. Az 1941 és -43 között lezajlott mészárlásokra emlékeztető emlékmű, illetve emlékközpont pontos állapota jelenleg nem tudható – emeli ki híradásában az Artnet News, amely az ukrán külügy kommentárját is idézi, amely barbarizmusnak minősítette a támadást. Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren a világ reakcióit is bírálta: “Mi értelme 80 évig azt szajkózni, hogy ‘soha többé’, ha most, amikor Babyn Yar-ra bombák hullnak, csönd van?”

Német katonák szovjet hadifoglyokkal temettetik be a mészárlás helyszínét Babin Yar-ban, 1941-ben. Forrás: Wikipedia

Az emlékmű előkészítését az a Babyn Yar Holokauszt Emlékközpont kezdte meg, amely a területen új múzeumépületek és kutatóközpontok létesítésén is dolgozik. A szovjet korszak óta parkként funkcionáló területre elképzelt nagyszabású terv számos épületet is tartalmaz, köztük az ukrán, illetve a kelet-európai zsidósággal kapcsolatos kiállítóhelyeket, emlékhelyeket, illetve templomot, mecsetet, zsinagógát is.

A komplexum elkészültét eredetileg 2026-ra tervezték, de a tervezés és előkészítés egyáltalán nem konfliktusmentes. A hatalmas projekt művészeti vezetését Ilya Khrzhanovsky filmkészítőre bízták, és a művészeti tanácsban mások mellett Marina Abramovic is helyet kapott. Khrzhanovsky az interaktivitásra helyezte a hangsúlyt elképzeléseiben, de terveit többen “holokauszt-Disneylandnek” minősítették, a nézeteltérések miatt lemondott az emlékközpont egyik kurátora és fő történésze is.

Az emlékközpont a támadásról kedden kiadott egy hírt, amely megemlíti, hogy a központ munkatársai éppen a támadást megelőzően publikáltak egy, az Ukrajna elleni orosz agressziót elítélő közleményt. Ebben a szövegben azt is bejelentik, hogy gyűjteni fogják a háború során az orosz csapatok által elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények adatait és bizonyítékait, amelyekből adatbázist állítanak össze az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága számára.