Hirdetés
Hirdetés
— 2024. október 9.

A New York-i polgármesteri hivatalból nyomást gyakoroltak a Brooklyn Múzeumra, hogy otthont adjon egy kínai kiállításnak

Egy közelmúltbeli vizsgálat megállapította, hogy Eric Adams irodája részese volt annak a 2016-os tervnek, hogy a Brooklyn Múzeum kiállítást szervezzen Szun Jat-szenről – mindössze egy hónap alatt.

Egy héttel azután, hogy Eric Adams lett az első New York-i polgármester, akit szövetségi bűncselekményekkel vádolnak, többek között azzal, hogy külföldi állampolgárokat kért fel kampányhozzájárulásokra Törökországban, a Brooklyn Múzeumban szervezett kiállítás ügyében is felmerült a neve.

Eric Adams

Yoav Gonen és April Xu újságírók (a The City és a Documented helyi híroldalak munkatársai) által áttekintett e-mailek szerint 2016 augusztusában, amikor Adams még Brooklyn kerületi elnöke volt – ezt a pozíciót nyolc évig töltötte be, mielőtt 2022-ben polgármester lett –, irodája egy kínai tengerentúli múzeum megbízásából tervezett kiállítást szervezni a Brooklyn Múzeumba, és azt kérte, hogy a tárlatot a következő hónapban már nyissák is meg. Az első felszólítás Adams közvetlen munkatársától, Winnie Grecótól érkezett, aki jelenleg szövetségi vizsgálat alatt áll.

Gonen és Xu szerint, „amikor a múzeum tisztségviselői meglepődésüket fejezték ki a gyors és sürgető intézkedés miatt, Adams régi tanácsadója, Ingrid Lewis-Martin is tett egy újabb kísérletet, és írt a Brooklyn Múzeum igazgatójának, Anne Pasternaknak, hogy támogassák a kérelmet, amennyiben lehetséges.” Pasternak azt írta vissza, hogy a kiállítermek foglaltak, és „egyetlen múzeum sem tud egy hónap alatt megszervezni egy ilyen kiállítást. Ez általában legalább 2-3 évet vesz igénybe.”

A szóban forgó kiállítást Szun Jat-szennek, a Kínai Köztársaság első ideiglenes elnökének szentelték, akit Greco a „kínai köztársasági forradalom vezérének” nevezett a Brooklyn Múzeummal folytatott e-mail levelezésében. A New York-i kínai főkonzul által szervezett bemutató végül 2016. szeptember 7-én nyílt meg a Brooklyn Borough Hallban.

Szun Jat-szen szobra a New York-i Columbus parkban

Adams tagadta a jogsértést, politikai ellenfeleit okolta és áldozatnak nevezte magát, aki csak a választóinak próbált segíteni. Visszautasította a többszöri felszólítást is, hogy mondjon le polgármesteri tisztségéről. Eközben a szövetségi ügyészek figyelmeztettek, hogy Adams és társai ellen további vádak is felmerülhetnek. Egyelőre sem a polgármesteri hivatal, sem a Brooklyn Múzeum nem válaszolt a The Art Newspaper megkeresésére.

Rijin Sahakian