Hirdetés
Hirdetés
— 2024. szeptember 24.

Az, hogy Trump a könyvemmel pózol, egészen komikus – nyilatkozta Andres Serrano fotóművész

A művész arról beszélt, lehetséges, hogy a volt elnök nincs tisztában az iróniával, mivel Serrano azon könyvével pózolt, mely valójában görbe tükörben mutatja be a volt amerikai elnök, mostani jelölt, világát.

Nemrégiben Donald Trump Andres Serrano The Game: All Things Trump című könyvének egy példányával pózolt a floridai Mar-a-Lago üdülőhelyen, mely 1985 óta legfontosabb magánrezidenciája, itt fogadta például idén tavasszal Orbán Viktor miniszterelnököt is. A most 74 éves fotós és képzőművész, Andres Serrano 2020-ban megjelent könyve számos Trump-relikviát mutat be, beleértve egy szeletet az esküvői tortájából, boxkesztyűket és Playboy-borítókat.

Feltehetően Trump nem ismeri Serrano életművét. A most 74 éves alkotó munkáihoz – amelyeket gyakran a társadalmi, kulturális és morális szabályok megszegésével foglalkozó, meghökkentő vagy sokkolóan drasztikus ábrázolásmódot alkalmazó transzgresszív művészet iskolapéldáinak tekintenek – gyakran holttestekről készült fényképeket, valamint ürüléket és testnedveket használt fel. Legismertebb műve, az Immersion/Piss Christ (1987), egy borostyán árnyalatú fénykép egy feszületről, amelyet egy üvegedénybe, állítólag a művész saját vizeletébe, merítettek. A fotómű még az Egyesült Államok szenátusa előtt is napirenden volt, a republikánus oldal hevesen támadta a nyolcvanas évek végén.

Részlet a könyvből: „Trump – A pénzügyi dzsungel ura” 1994-es plakát

A kiadvány és a hozzá tartozó turné „utazás egy világban, amelyet Trump maga teremtett a márkája, neve, kaszinói, szállodái, termékei által” – magyarázta a szervező, a radikális kulturális projektet megálmodó a/political képviselője.

Az, hogy Trump maga pózolt az ironikus alkotással Serrano szerint: „nagyon komikus. Ki ő, és ki vagyok én? Valószínűleg mindkettőnk világában más értelme van ennek a könyvnek” – nyilatkozta a fotós a The Art Newspaper-nek.

Fotó: Isabelle Brourman

Borító: Andres Serrano kiállítás Párizsban, 2017, fotó: Isabelle Souriment / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP