Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 23.

Kalapács alá kerül Vivienne Westwood saját ruhatára

Több mint 200 tárgyat, köztük Keith Haring által ihletett ruhadarabokat árvereznek el a néhai divatikon személyes darabjai közül a Christie’s-nél. Az eladásból származó bevétel egy részét jótékonysági célokra fordítják.

A 2022-ben, 81 éves korában elhunyt divatikon, Vivienne Westwood személyes ruhatára kerül idén nyáron a kalapács alá a Christie’s aukciós háznál. A punk divatirányzatára is nagy hatást gyakorló, ugyanakkor a fűzőt is újra divatba hozó autodidakta tervező saját gardróbjából olyan művészek ihlette ruhadarabok is előkerülnek, mint például Keith Haring. Az eladást Westwood férje és tervezőpartnere, Andreas Kronthaler vezeti; a bevétel egy részét Westwood saját jótékonysági alapítványa, a The Vivienne Foundation, illetve az Amnesty International és az Orvosok Határok Nélkül szervezet javára fordítják.

A személyes kollekció, mely több mint 200 tételt, köztük ékszereket és kiegészítőket is tartalmaz, két árverésen kerül kalapács alá: a június 25-én Londonban zajló élő eladáson és egy online aukción, mely június 14-től 28-ig tart. A tárgyak a Christie’s londoni központjában lesznek megtekinthetők egy június 14. és 24.között nyitva tartó ingyenes kiállításon.

„Westwood egyik legkorábbi kollekcióját – Witches, 1983/84 ősz/tél – részben a boszorkányság és Keith Haring mágikus szimbólumainak grafikus kódjai ihlették” – áll a Christie’s közleményében.

Fotó: Christie’s

Westwood, akit II. Erzsébet angol királynő 2006-ban lovaggá ütött, s így járt neki a lovagi cím női megfelelője a „Dame” vagy „Lady” megszólítás, élete végéig aktívan foglalt állást társadalmi ügyekben is.

Egyik utolsó projektjeként a Greenpeace környezetvédelmi jótékonysági szervezet számára gyűjtött pénzt, mégpedig egy, saját korábbi portfólióinak nyomataival készült kártyasorozat elkészítésével. Az első, vászonborítású, kézzel hímzett dobozban bemutatott nyomatkészletet is kínálják az aukción The Big Picture – Vivienne’s Playing Cards címmel, 30 000–50 000 font közötti becsértéken – számolt be a The Art Newspaper.