Hirdetés
Hirdetés
— 2023. december 2.

Alkotói reflexiók a dubaji klímacsúcson

A beltéri, bevásárlóközpontba létesített sípályát és a mesterséges, pálma alakú szigetet megépítő Dubajba hívta össze az ENSZ a soron következő, november 30-tól december 12-ig tartó globális klímatárgyalást. Az olajkitermelésből meggazdagodott sivatagi emírségben a világ vezetői arról tanácskoznak, hogyan váljanak meg a fosszilis üzemanyagoktól. A csúcstalálkozóra művészettel is készültek.

A felmérések szerint 2023 lett a legmelegebb év, amit valaha is feljegyeztek, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátása világszerte tovább növekszik. Ez a tény ihlette Monira Al Kadiri kuvaiti művész új munkáját, aki az ENSZ éves klímatárgyalásaihoz kapcsolódóan állít ki Dubajban, az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában. Nem sokkal a tárgyalások kezdete előtt a városban szokatlanul heves esőzések után villámárvíz pusztított.

Monira Al Kadiri: Benzene (Benzol) Float

Al Kadiri Benzene Float című munkája öt, levegővel teli, óriásira nagyított petrolkémiai vegyületet jelenít meg élénk színekben. „Számomra nagyon érdekes, hogy ezek a molekulák uralják az életünket, és mégsem látjuk őket soha” – nyilatkozta Al Kadiri a The Art Newspaper-nek, aki az alkotással e vegyületek világra gyakorolt hatásának nyomasztó méretét akarta bemutatni.

Al Kadiri szerint a petrolkémiai iparág vezetői titokban lobbiznak a kormányoknál és igyekeznek befolyásolni a globális politikát, hogy lassítsa az éghajlatváltozás elleni fellépést. Az idei, Cop28 csúcstalálkozónak Dubai ad otthont, és amelyet Szultán Ahmed Al Dzsaber, az Egyesült Arab Emírségek ipari minisztere – és egyben az ADNOC, az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának vezérigazgatója – felügyel. Az, hogy egy olajipari vezető felügyel egy olyan csúcstalálkozót, amelynek célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, jelentős vitákat váltott ki, nem utolsó sorban azért, mert ellenezte azt a felhívást, hogy a találkozón határozzák meg a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásának időpontját.

Al Kadiri azonban reméli, hogy a Cop28-on sikerül dűlőre jutni a fokozatos kivonás időpontjáról. „Az éghajlatváltozás mindig is ellentmondásos volt az Öbölben. Itt senki sem akar erről beszélni. De úgy gondolom, nagyon fontos, hogy az ENSZ-tárgyalások ezen a helyen zajlanak.” Kuvaitban regisztrálták a Föld legmelegebb hőmérsékleteit.

Al Kadiri Szenegálban született, Kuvaitban nőtt fel, majd Japánban tanult, jelenleg Berlinben él. „1991-ben átéltem az Öbölháborút. Akkor láttam először, hogy mindenütt ég az olaj. Két évig égett, és az ország minden szegletét beszennyezte. A levegő, a szárazföld és a tenger, mind mérgező volt. Kuvaitban elviselhetetlen a hőmérséklet, és sokan már csak ritkán merészkednek ki a szabadba: itt már most olyan, mintha egy jövőbeni országban élnénk, az éghajlat összeomlása után.”

Monira Al Kadiri: Nawa

A klímacsúcson egy másik munkája, a Nawa (2023) is látható, amely japánul kötelet jelent. Ehhez az olajfúrásnál használt fémkábeleket használta fel, amelyeket 50 darab kétdimenziós, virágformára vágott. A mű „a vidámságot és a sötétséget ötvözi – a gazdagság csábításáról szól”.

A Cop28 résztvevői számára mindkét sorozat megtekinthető a számos fenntarthatósági tulajdonsággal büszkélkedő ICD Brookfield Place-ben, Dubaj pénzügyi negyedében (január 3-ig).

Borítókép: Dubai Exhibition Center, COP28, fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP