Hirdetés
Hirdetés
— 2023. november 8.

Iszlám művészeti kiállítást halasztottak el Amerikában a közel-keleti konfliktus miatt

A Frick Pittsburgh vezetősége úgy döntött, hogy a téma aktuális és egyben kényes mivolta miatt elhalasztja nagyszabású iszlám művészeti kiállítását. A döntést sem a zsidó sem, a muszlim közösség nem üdvözölte.

Egy évezred iszlám művészetből nyílt volna kiállítás a múlt hét végén a Frick Pittsburgh nevű amerikai intézményben, ám azt a közel-keleti konlfiktus miatt jövő év augusztusára halasztották – jelentette a New York Times. A múzeum közölte, hogy a kiállítás megnyitóját azért tették egy későbbi időpontra, hogy az ne váljon „nem szándékos érzéketlenség vagy sértődés forrásává” az Izrael és a Hamász közt dúló háború fényében.

A múzeum honlapján eredetileg az volt olvasható, hogy a Treasured Ornament: 10 Centuries of Islamic Art (Az iszlám művészet 10 évszázada) elnevezésű kiállítás „ütemezési zavar miatt” késik, azonban Elizabeth Barker, a múzeum ügyvezető igazgatója később beismerte, hogy “rájöttünk, hogy egy olyan kiállítás megnyitására készülünk, amelyet esetleg érzéketlennek tarthatnának” a jelenlegi helyzetben sőt, elképzelehető, hogy egyesek számára traumatikus lenne.

Fotó: Thefrickpittsburgh.org

A döntéssel nem mindenki ért egyet. A Times szerint muszlim és zsidó csoportok egyaránt bírálták a halasztást, azzal érvelve, hogy a döntés „megtévesztően kapcsolatot sugall az iszlám művészet remekművei és a terrorizmus között”.

„Az, hogy a zsidó közösségnek okozott lehetséges trauma ürügyén elhalasztják a kiállítást, fenntartja azt a káros sztereotípiát, hogy a muszlimok vagy az iszlám művészet egyet jelent a terrorizmussal vagy az antiszemitizmussal” – mondta Christine Mohamed, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa pittsburghi szervezetének ügyvezető igazgatója.

Adam Hertzman, a Pittsburgh-i Zsidó Szövetség tisztségviselője egy rádióműsorban csatlakozott ehhez a véleményhez, mondván „a zsidó közösségben kevesen aggódtak volna az iszlám művészeti kiállítás miatt, mert megértjük, hogy annak semmi köze a Hamászhoz, amely egy terrorszervezet”.

A múzeum a honlapra feltett, teljesebb körű nyilatkozatában azt írta, hogy a kiállítást már évekkel ezelőtt megtervezték, és „nem lehetett megjósolni, hogy a rendezvény idején háború tör ki a Közel-Keleten, mely széles körű társadalmi feszültséget vált ki”. A múzeum hozzátette, hogy a kiállítás jelenlegi formájában nem lett volna megfelelő a bemutatásra, mert „hiányzott a megfelelő történelmi és kulturális kontextus”, valamint „a regionális iszlám közösség és mások részvétele”.

A jövő év augusztusára áthelyezett kiállítást a nyugat-virginiai Huntington Művészeti Múzeum megbízásából a nonprofit International Arts and Artists szervezte. „A kiállítással nincs semmi baj. Egyedül az időzítéssel” – nyilatkozta a Timesnak Gregory Houston, a nonprofit szervezet elnöke és vezérigazgatója. „Újra fogjuk értelemezni a kiállítást az általunk megfelelőnek tartott kontextusban”.

Walter B. Denny, az iszlám művészet nyugalmazott professzora, aki segített a kiállításhoz kapcsolódó kiadvány elkészítésében, elmondta, hogy a halasztás ironikus, mivel a kiállítás célja pont az volt, hogy segítsen az embereknek megérteni az iszlámot és az iszlám művészet sokszínűségét. „A gyűjtemény nagyon távol áll attól, hogy bármi köze lenne a politikához, vagy hogy szimpatizálna a fanatizmussal.”