Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 11.

Fontos világörökségi helyszínek rongálódtak meg a marokkói földrengésben

A Magas-Atlaszban található, 1156-ban épült Tinmel mecset valószínűleg teljesen elpusztult.

Pillanatnyilag a legfontosabb az emberi életek mentése Marokkóban, ahol pénteken 6,8 erősségű földrengés rázta meg az országot – eddig közel 2200 halottat és 2500 súlyos sérültet regisztráltak. De Eric Falt, az UNESCO magrebi regionális igazgatója a The Artnewspapernek nyilatkozva elmondta, hogy ők is elkezdték a kárfelmérést, és a tárgyi és szellemi örökség helyreállításához szükséges lépések megszervezését: „azonnal meg kell tervezni a földrengés által sújtott iskolák és kulturális javak újjáépítését”.

Medina Marrákesben
Fotó: Yvon Fruneau, © UNESCO

Az egyik érintett kulturális érték a marrákesi középkori medina, amelyet 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A 700 hektáros, szűk sikátorhálózattal rendelkező területet Falt szombaton járta be, amiről így számolt be: „már most elmondható, hogy a kár sokkal jelentősebb a vártnál.”

Az Almorávidák, a középkori berber muszlim uralkodódinasztia által 1070–72-ben alapított Marrákes ma is számos fontos tárgyi és szellemi örökség helyszíne. Évszázadokon át politikai, gazdasági és kulturális központ volt, nagy hatással a nyugati muszlim világra, Észak-Afrikától Andalúziáig. Az Almorávidák hozták létre a város legnagyobb épületeit, köztük a Kutubia mecsetet.

Kutubia mecset. Fotó: Wikipedia

Ekkor épült a Kasbah is – egy fallal körülvett komplexum, amely olyan helyszíneket foglal magában, mint a királyi palota.

Kasbah főbejárata. Fotó: Wikipedia

A későbbi építészeti kincsek közé tartozik a Bandiâ palota, Ben Youssef medresze (egy 14. században épült iskola), a szadi síremlékek, számos nagy rezidencia és a Jamaâ El Fna tér – ahol most sokan kerestek menedéket a várost pénteken megrázó földrengés miatt.

Falt szerint a Kutubia mecset ikonikus minaretjén jelentős repedések jelentek meg, míg a Jemaa El Fnaa téren található Kharbouch mecset minaretje szinte teljesen megsemmisült, és a város történelmi falainak számos része leomlott. A legjobban sújtott terület a városban a jelentések szerint az ősi zsidó negyed – a Mellah –, ahol történelmi otthonok sérültek meg súlyosan.

Falt beszámolt továbbá arról is, hogy a jelentések szerint az Al Haouz tartományban, a Magas-Atlasz-hegységben található Tinmel mecset is szinte teljesen megsemmisült – itt volt a földrengés epicentruma. Az egykor zarándokhelynek számító mecsetet a 20. század közepén, majd az 1990-es években részben restaurálták, és 1995 óta szerepel az UNESCO kísérleti világörökségi listáján. Alig hét hónappal ezelőtt az Iszlám Minisztérium helyreállítási projektet kezdeményezett a területen.

Tinmel mecset. Fotó: Wikipedia.

Falt hozzátette, hogy az UNESCO reméli, hogy hamarosan csapatot küldhet az épületben keletkezett károk felmérésére; véleménye szerint a mecset pusztulása

„felbecsülhetetlen veszteséget jelent Marokkó nemzeti öröksége számára”.

Az UNESCO-jegyzékben szereplő Ájit Benhaddu kszárját (erődített faluját), a Timbuktu és Marrákes közötti régi karavánút megerősített városát, ahol az 1962-es Arábiai Lawrence című film egyes részeit forgatták, szintén érintette a földrengés.

Erődített falu, azaz kszár, Ájit Benhaddu. Fotó: Yvon Fruneau, © UNESCO