Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 3.

Gyűjtés indult Breuer Marcell nyaralójáért Cape Codban

Breuer Marcell építész fia eladja a Massachusetts állambeli Cape Codban épült családi nyaralót, mely egyben a világhírű építész földi maradványainak is végső nyughelye. Egy alapítvány gyűjtést szervezett, hogy szakmailag biztos kezekbe kerülhessen, és eredeti, közösségépítő funkcióit is megőrizhesse a különleges, a Bauhaus Gesamtkunstwerk-eszményét megvalósító ingatlan.

Massachusetts államban, a Wellfleet város közeli erdőkben a fák között mintegy 100, modernista építészek által, többnyire saját használatra tervezett nyaraló rejtőzik. A magyar származású Breuer Marcell, aki többek között a nemrég a Sotheby’s által megvásárolt Whitney Museum-ot is tervezte, szintén épített néhányat ezek közül, egyet a saját családja számára. Egy alapítvány reméli, hogy sikerül összegyűjteni a megvásárlásához szükséges pénzt – írja a The Artnewspaper

Valószínűleg sok generációra tervezhette Breuer a nyaralót, ahol ő maga is szívesen tartózkodott, hiszen a házhoz vezető felhajtó melletti, Masayuki Nagare szobrászművész által készített kőlap alá helyezték el az építész és második felesége, Connie hamvait. A házaspár fotós fia, Tamás azonban most eladná az ingatlant. Peter McMahon, a Cape Cod Modern House Trust alapítója pedig szívesen megvásárolná, hogy művészek, építészek, tudósok számára erdei rezidenciává alakítsa. Ehhez szeretne 2 millió dollárt összegyűjetni, amihez állami forrásokat és magánadományokat igyekszik felhajtani.

Nappali © ccmht.org

Breuer 1948-ban kezdte el építeni wellfleet-i nyaralóját, néhány évvel azután, hogy meglátogatta ott barátját és építészkollégáját, Serge Chermayeffet. Breuer úgy tervezte a cölöpökön álló házat, hogy úgy nézzen ki, mintha lebegne a fák közt; a veranda pedig három tó felé nyitott, „mint egy kamera, állványon” – írta később maga az épületről.

1934-ben külföldi tanulmányai, majd sikeres munkái után visszatért Budapestre, de ott nem folytathatta éptészként, ugyanis a Mérnöki Kamara zsidó származása miatt nem vette fel a tagjai közé. Ekkor Angliába ment, majd 1937-ben Európából Massachusettsbe költözött, hogy mentora, a Bauhaus-alapító Walter Gropius meghívására építészetet tanítson a Harvard Egyetemen. Az Egyesült Államokban „felfedezett egy jellegzetességet az amerikai hagyományban és a mindennapi életben, amit újraértelmezett” – nyilatkozta róla pályájának szakértője, Barry Bergdoll, a Columbia Egyetem professzora, aki egyben a Pritzker Építészeti Díjat odaítélő zsűri tagja is.

Bejárat © ccmht.org

Breuer a nyári házát a környező táj felé nyitotta ki, hogy még a falakon belül is úgy érezze az ember, hogy „nem egy szobában van, inkább a szabadban lebeg” – mondta Bergdoll. „A ház az ő építészeti leleményességét tükrözi. Ez egy briliáns épület, és Breuer elképzelésének prototípusa arról, hogy miként lehet a Bauhaus etikáját az amerikai nyaraló hagyományaival ötvözni. Ez egy jó példa arra, hogy az építész újraértelmezi a hagyományt, s közben felelősségteljesen építkezik a tájba.”

Ebéd a verandán © ccmht.org

Breuer és családja sok nyarat töltött wellfleet-i házukban, gyakran olyan vendégek kíséretében, mint Eero Saarinen és Florence Knoll építészek, valamint Alexander Calder és Saul Steinberg művészek. Breuerék és barátaik, valamint a környéken élő és nyaraló építész-, művész- és írótársaik gyakran gyűltek össze a házban koktélpartikra, beszélgetésekre és a közeli tavakban való fürdőzésre. „Művészek és értelmiségiek szoros csoportja volt ez, akik szerettek elvonulni” – mondta Bergdoll. „Festők, írók és építészek, nagy politikai vitákat folytattak és dolgoztak itt. Ez egy gazdag kulturális közeg volt.

…és szerettek meztelenül napozni – a nudizmust természetimádatnak tekintették.”

McMahon a 2007-ben alapított CCMHT-vel folytatott munkája révén igyekezett „visszatelepíteni” ezt az együttműködő művészi szellemet a területre. Már megmentett és felújított négy modernista házat, amelyek most rezidenciaprogramoknak adnak otthont a helyi középiskolák és építészhallgatók bevonásával. A látogatók egy-egy hétre ki is bérelhetik a házakat, hogy így belülről is átélhessék az épület nyújtotta különleges élményt. 

Breuer lányával és a család egy barátjával a kanapén © ccmht.org

McMahon jelenleg azon dolgozik, hogy Breuer wellfleet-i házát műemlékké nyilvánítsák ami megmenthetné attól, hogy a jövőben bárki lebontsa az időjárás viszontagságainak kitett épületet. „Ez egy kincsesbánya” – magyarázta újságíróknak, hozzátéve, hogy Breuer nemcsak megtervezte az épületet, hanem ő készítette az összes bútort is, így a berendezett nyaraló „a design igazi időkapszulája”.

Ez a Bauhaus Gesamtkunstwerkre való törekvésének igazi példája – az egyedi asztaloktól, kanapéktól és kézzel szőtt szőnyegektől kezdve egészen addig, ahogy maga az épület a fenyők között lebeg.

A házban rengeteg könyv és műalkotás is található, számos tárgyat Breuerék olyan barátoktól és szomszédoktól kaptak, mint Calder, Paul Klee és Josef Albers. McMahon a gyűjteményt „Breuer élettörténetének” nevezi, és lelkesen várja, hogy a tudósok a polcokon található 200 könyvet elsődleges forrásként használhassák majd fel kutatásaik során.

Breuer Marcell a verendán © ccmht.org

Borítókép:  Connie és Marcel Breuer nyaralója, Wellfleet, Massachusetts, Cape Cod, 1950, fotó: Walter Sanders/The LIFE Picture Collection via Getty Image