Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 18.

Angelina Jolie veszi át Basquiat egykori műtermét

Angelina Jolie vette ki a korábban Jean-Michel Basquiat műtermének és lakásának otthon adó manhattani ingatlant, mely havi 60 000 dollárért várta idáig új bérlőjét.

A Great Jones Street 57 alatti kétszintes, több mint 600 négyzetméteres épületet, mely 20 évig Andy Warhol tulajdonában volt, most Angelina Jolie vette bérbe 8 évre. Az ingatlanban a fenntartható divat jegyében létrehozandó, Atelier Jolie néven megjelenő márkájának tervez showrooomot és műtermet nyitni, mellyel társadalmi és gazdasági hátterük miatt alig látható ruhakészítők és iparművészek nemzetközi hálózatának kíván inspirációs és kreatív hátteret teremteni a hollywoodi színésznő, aki filantróp tevékenységeiről is ismert– adta hírül a Hyperallergic.

Great Jones Street 57, NY, Manhattan. Fotó: Wikipedia

Andy Warhol 1970-ben vásárolta meg a manhattani Noho negyedben található ingatlant, majd 1983-ban bérbe adta közeli barátjának és művésztársának, Jean-Michel Basquiatnak. Basquiat korai haláláig – 27 évesen hunyt el – élt és alkotott is ebben a térben.

A haiti és puerto rico-i származású, brooklyni Basquiat ekkorra már kifejlesztette sajátos, a street artból induló stílusát, melyen keresztül munkáiban fajsúlyos társadalmi, vallási vagy a rasszizmussal kapcsolatos problémákat fogalmazott meg. Ebben az időszakban szoros barátság fűzte Warholhoz, akivel számos közös alkotást is létrehoztak. Később elváltak útjaik, s bár formálisan soha nem békültek ki, Warhol 1987-es halála nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Basquiat hamarosan követte: 1988. augusztus 12-én találták meg holtan a fenti lakásban heroin-túladagolás miatt.

Az épület eredetileg az 1860-as években épült, elsőként Paolo Antonio Vaccarelli – más néven Paul Kelly olasz bevándorló és a helyi maffiahálózat tagja – vásárolta meg, aki 1904-ben itt nyitotta meg a Brighton Athletic Clubot. Ezt követően 1970-ig egy fémipari vállalkozás és konyhai beszállító cég használta az épületet. Legutoljára az exkluzív japán Bohemian étteremnek adott otthont.

Fotó: Wikipedia

2016-ban a Greenwich Village Society for Historic Preservation egy táblát helyezett el Basquiat tiszteletére az épület külsején, amelyet azóta rengeteg tisztelgő tag-gel láttak el a graffitiművészek. A városvédő egyesület ügyvezető igazgatója, Andrew Berman szerint az épület New York kulturális örökségének egyedülálló és jelentős részét képezi, valamint hozzátette: „Reméljük, hogy az épület érintetlen marad, és valamilyen módon a nyilvánosság számára örökre elérhető lesz.” Berman ezzel tolmácsolta a közösségi médiában is felbukkanó aggódó hangokat, miután az épület első emeletén az exkluzív, kizárólag meghívásos alapon látogatható japán étterem kapott helyet. A többség reménykedik abban, hogy Jolie megőrzi az ingatlan eredeti kinézetét és hangulatát, valamint a street artnak, Basquiatnak és az általa és Al Díaz művésztárásával létrehozott SAMO (Same Old Shit) formációnak emléket állító graffitiket.

Fotó: Atelierjolie.com