Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 5.

Mi lesz Silvio Berlusconi műgyűjteményével?

Olaszország júniusban meghalt, ellentmondásos megítélésű miniszterelnöke több tízezer, változó kvalitású képzőművészeti alkotást halmozott fel, melyek sorsa egyelőre bizonytalan.

Silvio Berlusconi, a júniusban 86 éves korában elhunyt egykori háromszoros olasz miniszterelnök világszerte ismert volt diplomáciai botrányairól, „bunga-bunga” partijairól és számos jogi peréről, melyekben sikkasztás, zsarolás, adócsalás, pénzmosás, maffia-kapcsolatok vagy épp kiskorúakkal folytatott viszony miatt kellett bíróság előtt állnia. Azonban néhány legközelebbi bizalmasa szerint lelkes műgyűjtő is volt; hatalmas kollekciója – melynek nagy részét egy 3200 négyzetméteres raktárban tárolta – többek közt Tiziano, Parmigianino, De Chirico műveket is tartalmazott.

Graffiti Milánóban 2023, fotó: Gabriel Bouys / AFP

„Szenvedélyes ember volt; ahogy az élete más területén úgy a művészet iránt is. Szeretett olyan műveket vásárolni, amelyek mély benyomást tettek rá” – nyilatkozta a The Art Newspaperben Cesare Lampronti londoni műkereskedő, akit Berlusconi galeristájaként ismertek. Berlusconi árveréseken is vásárolt, hogy „meneküljön a politika és az üzleti élet stresszétől” – avatta be a lap olvasóit Lampronti.

Berlusconi autonóm és ösztönös gyűjtő volt, de gyakran kért tanácsot Lamprontitól vagy Vittorio Sgarbi műkritikustól, aki a Forza Italia parlamenti képviselőjeként is dolgozott egy időben. A volt miniszterlenök érdeklődése a reneszánsztól a 20. századig terjedt; sok művet egyenesen ajándékba adott barátoknak, ismerősöknek.

A legértékesebb alkotások közül néhányat a Monza melletti pazar, 18. századi villájában állítottak ki. Berlusconi azzal bízott meg egy toszkán szobrászt, Pietro Cascellát, hogy építsen ide számára egy kvázi-futurista mauzóleumot márványból. A villában őrzött művek között volt Parmigianino Antea (1524-27) című művének másolata, Pietro Annigoni milánói művész Anna Fallarino színészről készült portréja és egy ismeretlen alkotó műve, mely hasonlít a Mona Lisara, azonban keblei fedetlenek – tárta fel a kollekció egyes darabjait Sgarbi, aki most az olasz kulturális minisztérium államtitkára.

Sgarbi hozzátette, hogy a villa egyik legértékesebb műve Tiziano portréja Ippolito de’ Medici bíborosról (1533). A 4-5 millió euró értékű festményt korábban a Clevelandi Művészeti Múzeumban állították ki.

Tiziano Vecellio: Portrait de Ippolito de Medici, 1532-1533, fotó: Leemage via AFP

Berlusconi rég tervezgette, hogy építtet egy a nagyközönség számára is látogatható magángalériát a fontosabb alkotásokkal – például Lucio Fontana és Giorgio de Chirico műveivel – , azonban a projekt bürokratikus akadályokba ütközött.

Sgarbi Berlusconi halála után felvetette egy múzeum létrehozásának ötletét, de erről majd Berlusconi családja dönthet. Az elhunyt végrendeletének részleteit még nem hozták nyilvánosságra, de az olasz kommentátorok szerint Marta Fascina, Berlusconi utolsó partnere várja, hogy átvehesse a villát.