Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 25.

Louise Bourgeois óriás pók szobra először szerepel aukción, és máris csúcsot dönthet

A három és fél méter magas fémszobor a Sotheby’s-nél kerül kalapács alá hamarosan és 30-40 millió dollár közötti becsértéken szerepel.

Egy brazíliai alapítvány válna meg az egyik leghíresebb kortárs szobortól, Louise Bourgeois 1996-os Spider-jétől. A művet májusban aukcionálja a Sotheby’s New York-ban, a közelgő, mesterműveket felvonultató árverésén – adja hírül a The Art Newspaper, amely azt is jósolja, hogy a mű több különböző rekordot is megdönthet.

Ez lehet Bourgeois legdrágábban elárverezett műve, mint ahogy minden idők legmagasabb áron aukcionált, női művész által készített szobra is. Ezt a rekordot eddig is Bourgeois tartotta, ráadásul szintén egy pókkal, egész pontosan a Spider egy másik változatával, amely 2019-ben kelt el a Christie’s-nél 28 millió dollárért. De akár megdöntheti minden idők legdrágább, női művész által készített alkotásának árverési rekordját is, amelyet Georgia O’KeeffeJimson Weed (1936) című festménye tart: 2014-ben árverezték el 44,4 millióért, és a Walmart birodalom egyik örököse, Alice Walton vásárolta meg.

Louise Bourgeois: Spider, 1996. Forrás: Sotheby’s

A most kalapács alá kerülő Spider-t egy brazil alapítvány, a Fundação Itaú adta be a Sotheby’s-hez, ez egyébként a szintén brazil bank, az Itaú Unibanco non-profit szervezete. A szobrot a bank alapítója vásárolta meg és vitte be az alapítványba, amikor 1996-ban, a São Paulo-i Biennálén bemutatták Bourgeois műveit. A szobor 1997 és 2017 között szintén São Paulo-ban, az ottani modern művészeti múzeumban volt kölcsönben és több helyen is kiállították. Bourgeois pók-sorozatának más példányai jelenleg többek között a Guggenheim múzeumban Bilbaóban, a londoni Tate Modern-ben, a New York-i Dia:Beacon-ban szerepelnek.

A művet május 18-án árverezi a Sotheby’s.