Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 17.

Alapítványok harca: több mint 100 Vasarely művet foglalt le a rendőrség Puerto Rico-ban

A Puerto Rico-i székhelyű Michèle Vasarely Foundation székhelyéről több mint száz Vasarely képet vitt el a rendőrség az amerikai és francia hatóságok közös fellépése nyomán. Az akció háttere minden bizonnyal egy örökösödési vita.

Az akcióra a francia bíróság határozata nyomán, az FBI közreműködésével került sor – adta hírül a francia AFP hírügynöségre hivatkozva az ArtnetNews. Hogy pontosan miért került sor a művek lefoglalására, az a lap szerint nem egyértelmű, de nagy valószínűséggel egy örökösödési vita áll a hátterében. Michèle Taburno-Vasarely, Victor Vasarely menye, illetve Pierre Vasarely, a művész unokája, évek óta folytatnak jogi küzdelmet több mint száz mű tulajdonjoga fölött.

Pierre Vasarely, aki a párizsi Vasarely Foundation-t vezeti, azzal vádolja Michèle Taburno-Vasarely-t, hogy 2012-ben hatszáz művet jogosulatlanul szállított a francia fővárosból Puerto Rico-ba. Egy francia bírósági döntést követően ezek közül kétszázat vissza is kellett volna adnia, ám ezidáig nem tett eleget a határozatnak.

Michèle-t, aki a második felesége volt a 2002-ben elhunyt Jean-Pierre Vasarely-nek, Victor Vasarely fiának, 2008-ban, Chicagóban letartóztatták, amiért olyan Vasarely képeket akart mozgatni, amelyeket a hatóságok ellopott művekként tartottak számon. A rendőrség szerint azokat a műveket egy Thomas Monahan nevű kereskedő tulajdonította el.

Festményt pakolnak teherautóra, miközben a francia hatóságok és az FBI tagjai rajtaütést hajtanak végre
a Michele Vasarely Alapítvány székhelyén. Fotó: Ricardo ARDUENGO / AFP

Tavaly decemberben Pierre Vasarely a londoni Mazzoleni Art nevű galériát vádolta meg azzal, hogy olyan műveket árul, amelyek az általa vezetett alapítványhoz tartoznak – nem mellesleg ezeket a műveket Michèle Taburno-Vasarely adta a galériának, aki azt állítja, az ő tulajdonát képezik. Pierre Vasarely akkor azt nyilatkozta, ő csupán annyit szeretne elérni, hogy mostohaanyja tartsa be a bíróság jogerős döntéseit. Minden bizonnyal a mostani rendőrségi akció is ennek az erőfeszítésnek a része.