Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 7.

Hiába nyertek NKA-pályázatot tavaly, egyes projektek se pénzt, se szerződést nem kaptak

Jónéhány művészeti projekt, hiába nyert el támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) még tavaly, azóta sem kapott pénzt, sőt, sok esetben még támogatói okiratot sem. A jelek szerint nem általános a tendencia, az NKA bizonyos támogatásokat kifizetett, míg mások megakadtak. A kommunikáció pedig jobbára megszűnt az NKA részéről.

Frissítés a cikk végén! 02.10.

A független képzőművészeti, illetve fotóművészeti színtéren az utóbbi időben egyre több olyan projektről tudni, amely már megvalósult és amelyet a szervezők és résztvevők a saját zsebükből finanszíroztak, miközben NKA pénzt kellett volna kapniuk rájuk. A 2022-ben lezajlott pályázatokon, az év közepén, vagy ősszel nyertes projektek közül jónéhány nem látott egyetlen fillér támogatást sem még.

A csúszás, késedelem nem ismeretlen az NKA-val való viszonyban, ilyesmi eddig is volt, de a mostani helyzet extrém – erősítették meg többen is azok közül, akiket A mű elért. Nemcsak azért, mert nem jött meg a megítélt támogatás, hanem azért is, mert a támogatói okiratokig (szerződésekig) sem lehetett eljutni az NKA-val. A projektek egy részét, mivel szorított az idő, a művészek, szervezők, résztvevők közben saját zsebből megvalósították, most pedig azt remélik, legalább utólag megkapják majd a megítélt forrásokat.

Ilyen projekt volt többek között a Köz.kemp nevű alkotótábor is, amelyet fiatal képzőművészek valósítottak meg, egyébként már nem először az elmúlt évek során. A Donatio Bt. pályázott az NKA-hoz, el is nyert 600 ezer forintot a táborra és másik 600-at egy csoportos kiállítás megrendezésére, de ezeket a pénzeket a mai napig nem kapta meg. A programok megvalósultak a nyár folyamán, most, januárban hagyományosan már az elszámolási időszaknak kellene zajlania. Az ikOn című képzőművészeti kiadvány, illetve információs platform készítői is hasonló helyzetről számoltak be: a megvalósítás, azaz a munka itt sem állt le attól, hogy a lapkiadásra elnyert 1 milliós támogatás nem érkezett meg, és ők is csak remélik, hogy az okiratot megkapják és a kifizetés sem marad el. Vannak azonban, akik a többiekhez hasonló időszakban nyertek el támogatást és meg is kapták a pénzt. Az FKSE (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület) például kérdésünkre arról számolt be, hogy az általuk elnyert támogatási összeg megérkezett, 2 millió forintot kaptak az éves kiállítási programjuk magvalósításához, valamint kiadványkészítésre.

Ugyanakkor jópár alkotó és alkotócsoport van abban a helyzetben, hogy a saját pénzüket tették bele a programba, projektbe, előadásba (színházi területen nem ritkán személyi kölcsönöket is felvettek a megvalósításhoz), de a támogatásról szóló értesítésen kívül semmilyen más dokumentum nincs a kezükben. Ez akár azt is előre vetítheti, hogy soha nem kapják meg a nekik megítélt összegeket, az NKA kötelezettség-vállalásához ugyanis a megítélt támogatásról szóló értesítés és a támogatói okirat szükséges.

Pillanatkép a Közkemp alkotótáborban Erdőbényén, 2019-ben. Fotó: Erdei Krisztina

Többen is arról számoltak be, hogy az NKA ugyan előkészítette az okiratokat, de ezeket végül nem küldte el. Az NKA egyre újabb információkat, adatokat kért be, türelmet kért, egyeseknél “informatikai fejlesztésekre” hivatkozott, mintha csak az időt húzta volna. A papír nem jött meg, majd az ezt firtató kérdésekre sem válaszoltak már, mintha nem volna senki azon a térfélen.

Mint ismeretes, tavaly nyár közepén súlyos százmilliárdok zárolásáról, illetve elvonásáról döntött a kormány, és ez nem kímélte a kulturális területet sem. Minthogy az NKA minisztériumi háttérintézményként működik, a kulturális tárcát érintő elvonás rájuk is vonatkozott. A 613/2022-es kormányrendelet nevesíti a kulturális minisztériumot és az NKA-t is, előbbi 34,2 milliárdot, utóbbi 913,8 milliót köteles befizetni a költségvetésbe, azaz ennyit vontak el tőlük. Ez azonban a 2023-as pénzekre vonatozik: az NKA tervezett bevétele 15 milliárd lenne ebben az évben (az ötös lottó játékadójából, illetve jogdíjakból), ebből kell a fenti összeget befizetniük. Tehát a tavalyi pénznek még meg kellene lennie. A mű úgy tudja, hogy ezek kifizetését lassította le a kormány.

Ám akármi is az ok, ami miatt nem fizet az NKA, különös, hogy nem közölték és a mai napig sem közlik az érintett pályázókkal, szervezetekkel, művészekkel. Az is szokatlan, hogy szinte véletlenszerűnek tűnik, mely összegeket fizette ki az NKA és melyeket nem. Az pedig kifejezetten kedvezőtlen jel, hogy nem vállalnak kötelezettséget az elmaradt pénzekre, ez akár azt is jelentheti, hogy az NKA sem tud semmit arról, hogy a szóban forgó összegeket egyáltalán kifizeti-e valamikor.

Kérdés, hogy a támogatások kedvezményezettjei hová fordulhatnak, ha a pénzt nem kapják meg, vajon mire jogosítja őket a támogatási értesítés, támogatói okirat híján milyen jogalapjuk volna bármit is követelni. Úgy tűnik, semmilyen.

Az okokra és a helyzet kezelésére vonatkozó kérdéseinket elküldtük az NKA-nak, a cikk közléséig nem reagáltak, de ha megérkeznek a válaszaik, frissítjük írásunkat.

Frissítés 02.10:

Cikkünk megjelenése után két nappal az NKA Facbook oldalán közlemény jelent meg. Ebben elismerik a kifizetések elmaradását és azt is, hogy az okiratok sem készültek el. Így fogalmaznak: “az általános gazdasági környezet és szabályozási kötelezettségek miatt nem került sor teljes körűen a 2022. évi pályázati felhívások alapján hozott támogatási döntések támogatói okiratainak kibocsátására.”

Mint írják, a továbbra is érvényesnek tekintik és márciustól várható a támogatói okiratok kibocsátása.

Továbbá a kifizetésekről is szólnak: “Az elnyert támogatási összegek kiutalására – egyéb pénzügyi költségvetési szabályozókat figyelembe véve – 2023. év második negyedévétől kezdődően kerülhet sor.”

Nyitókép: Közkemp tábor, 2021. A fotót valaki közülük készítette: György Cséka, Dorottya Deák, Richi Kiss, Beata Szabo, Zsuzsanna Simon, Dorottya Vékony, Do Villing / Közkemp Facebook oldala