Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 19.

A pápa visszaad Görögországnak hármat a Parthenon-márványok közül

Ferenc pápa utasította a Vatikáni Múzeumot, hogy a Parthenon-márványok közül hármat juttasson vissza Görögországnak, egész pontosan II. Jeromos ortodox érseknek. A márványszobrok 200 éve a múzeum gyűjteményében vannak.

Ferenc pápának az ügyről szóló közleménye “adományként” beszél a műkincsekről, amelyeket II. Jeromos ortodox érseknek adnak, “annak jelenként, hogy elszántan követi az ökomenikus utat”. A 2500 éves márványokat tehát nem a görög állam kapja, hanem a görög-keleti egyház egyik méltósága, így a Vatikán nem teremt direkt precedenst más államoknak restitúciós vagy repatriációs kérdésekben.

A pápa döntése egy olyan időszakban történik, amikor évek óta egyre nagyobb nyomás helyezedik például a British Museum-ra, hogy szolgáltassa vissza Görögországnak a szintén a Parthenon-frízhez tartozó Elgin-márványokat – az ügyről itt írtunk részletesebben.

A három szóban forgó márvány, amelyek a Parthenon-fríz töredékei, a 19. század óta a Vatikáni Múzeum gyűjteményében vannak, ismerteti a The Art Neswspaper. Ferenc pápa egy évvel ezelőtt járt Görögországban, ahol találkozott II. Jeromos görög ortodox érsekkel és a Parthenont is fölkereste.

A borítókép forrása: Vatikáni Múzeum