Hirdetés
Hirdetés
— 2024. augusztus 28.

A demokrata tábor mozgósítja a művészetet az amerikai választásokra

A volt first lady, Michelle Obama a művészetre is támaszkodna a demokrata kampányban; eközben Shepard Fairey grafikus, aki Barack Obama Hope feliratú plakátját is készítette, előrukkolt az aktuális demokrata jelöltre, Kamala Harris-re tervezett verzióval.

Michelle Obama volt amerikai first lady – aki a múlt héten Chicagóban szólalt fel a Demokrata Nemzeti Kongresszuson – a When We All Vote nevű szervezete és az Art For Change művészeti értékesítési platform partnerségén keresztül vár támogatást a művészeti világtól.

Az új közös kezdeményezés célja a szavazók részvételének ösztönzése az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán, amelyen Kamala Harris demokrata jelölt és Donald Trump republikánus jelölt áll szemben egymással. Az Art for Change közleménye szerint a szervezet „a keret nélküli eladások vételárának öt százalékát adományozza oda december 1-ig, minimum 10 000 dolláros kötelezettségvállalás mellett, hogy támogassa a When We All Vote azon küldetését, hogy növelje a szavazók részvételét ezen a döntő jelentőségű választáson”.

A résztvevő művészek közé tartozik Aaron Johnson Oh My Heart (2023) című printje, és Caris Reid Vote című akrilfestménye, valamint Rico Gatson Shirley #3 (2023) című nyomata, mely a Kongresszusba beválasztott első fekete nőt, Shirley Chisholmot ábrázolja.

„A When We All Vote kollekció összességében olyan narratívát hoz létre, amely reményeink szerint megidézi Amerika különféle árnyalatait” – mondta Jeanne Masel, az Art for Change alapítója a The Guardiannek. „Az Art for Change összekapcsolja a társadalmilag tudatos műgyűjtőket a keresett kortárs művészekkel és munkáikkal” – áll a szervezet honlapján. A When We All Vote pedig „egy vezető, össznemzeti, párton kívüli kezdeményezés, amelynek célja a szavazás kultúrájának megváltoztatása és a részvétel növelése minden egyes választáson azáltal, hogy segít megszüntetni a faji és életkorbeli különbségeket” – áll a szervezet nyilatkozatában.

Shepard Fairey grafikus eközben elkészítette Kamala Harris plakátját, a 2008-ban nagy siker aratott Hope című művének stílusában, amely Barack Obamát ábrázolja. Az új darabon az Hope (‘remény’) helyett a Forward (‘előre’) szó díszeleg.

Shepard Fairey Kamala-plakátja

„Úgy gondolom, hogy Kamala Harris jelenlegi alelnök és alelnök-jelöltje, Tim Walz a legjobb esélyünk a továbblépésre, valamint arra, hogy visszaszorítsuk a fasizmust és a demokráciát fenyegető veszélyeket, és megteremtsük azt a világot, amelyre mindannyian vágyunk és amelyet megérdemelünk” – mondta Fairey, a Los Angeles-i székhelyű street art művész egy online nyilatkozatában, melyet a The Art Newspaper idézett. Hozzétette: „Ez a művészeti alkotás az alulról építkező aktivizmus eszköze, a palkátot bárki használhatja, nem kereskedelmi céllal készült. Nem kaptam érte fizetést, és semmilyen anyagi hasznot nem fogok húzni belőle.”

This image is a poster with a strong political message. It features a large dove in flight, with its wings spread wide, which is often a symbol of peace. The dove is holding a red banner in its beak that reads
Shepard Fairey szavazásra buzdító plakátja (2024).

„Átnéztem több száz hivatalos Fehér Ház fotót, ezek közül választottam néhányat, amelyeket referenciaként használtam az illusztrációmhoz” – mondta el Fairey az Artnet Newsnak.

2015-ben Fairey azt nyilatkozta az Esquire-nek, hogy némileg csalódott Obama elnökként tett intézkedései miatt, különösen a dróntámadások és a megfigyelések tekintetében. A következő évben Fairey azt fejtette ki a CNN számára, hogy Hillary Clinton „nem volt elég inspiráló” ahhoz, hogy képet készítsen róla. Bár Fairey a Greenpeace-szel együttműködve kiadott egy plakátot, amelyben Joe Bident arra kérte, hogy hivatali ideje alatt törődjön a környezettel, Fairey egyetlen Bident támogató alkotást sem készített. Vele kapcsolatban úgy nyilatkozott hogy a több, mint 50 éve a politikai pályán lévő Bident nem kellett „vizuálisan újra bemutatni”.

Shepard Fairey. Fotó: Wikipedia