Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 22.

Macskákat is várnak a Sanghaj Múzeum Egyiptom-kiállítására

A Sanghaj Múzeum július 19-én nyílt, az ókori Egyiptomot bemutató kiállításán macskákat is fogad; a külön e célra berendezett „Macskatemplom”-ban pedig a látogatóknak lehetőségük nyílik együtt fotózkodni szőrös társaikkal.

Kína legnagyobb városának, a több mint 26 milió lakost számláló Sanghajnak állami múzeumában berendezett A piramis tetején: Az ókori Egyiptom civilizációja című, 13 hónapig tartó kiállítás az ókori egyiptomi művészet egyik legnagyobb bemutatója lesz Kínában, több mint 780 kulturális műalkotással. A múzeum tisztviselői a helyi lapoknak elmondták, hogy a régiségek túlnyomó többségét most először mutatják be Ázsiában – adta hírül a China Daily nyomán a Hyperallergic.

Básztet. Forrás: Wikipedia

A jeles alkalomra a Sanghaj Múzeum július 27-től kezdődően 10 szombat estére macskabarát programokat szervezett, ezzel tisztelegve az ókori egyiptomiak négylábú barátaik iránti jól dokumentált rokonszenve előtt. Noha számos régészeti bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az egyiptomiak szívesen tartottak házi kedvencként kutyákat is, sőt saját állatkertjük is volt, a macskák különleges helyet foglaltak el az ókori társadalom életében, amely félistenségeknek tekintette őket. Básztet, a védelem, az öröm és a jó egészség istennője is macskafejjel volt ábrázolva.

Az intézmény azt tervezi, hogy az esti foglalkozásokon 2000 főre és 200 macskára korlátozza a részvételt. A kiállítás része a „Macskatemplom” is, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílik más exkluzív tevékenységek mellett szőrös társaikkal fotózkodni is.

Básztet macska alakjában (Louvre , Párizs) Forrás: Wikipedia

A múzeum tisztviselői azt is elmondták, hogy az esetlegesen felmerülő problémák elkerülése érdekében a helyszínen engedéllyel rendelkező állatorvosok, egészségügyi szolgáltatások és macskatartási eszközök, például hangulatstabilizátorok és macskaszállításra alkalmas babakocsik is lesznek.

Hozzátették, hogy természetesen minden rendezvény után az egész épületet alaposan megtisztítják és szagtalanítják.