Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 9.

Tim Burton labirintus Párizsban

A párizsi Villette parkban augusztus 20-ig látogatható az a kiállítás, mely mintegy 150 alkotást felvonultatva vezeti végig a látogatót Tim Burton teljes filmográfiáján.

A Parc de la Villette-ben berendezett, leginkább egy vidámpark elvarázsolt kastélyára emlékeztetető, Tim Burton labirintusa című kiállítás 300 lehetséges útvonalat rejt, melyek felelevenítik a rendező összes filmjét – számolt be a nem mindennapi látványosságról az artnet. A parkban található óriási sátor alatt berendezett, mintegy 150 alkotást felvonultató labirintusban igazi hidegrázást keltő élmény vár az érdeklődőkre.

A labirintus a manapság egyébként is divatos immerzív kiállítási élményt hozza – ám itt nem csupán a megszokott, panoráma képernyőkre vetített képekkel, hanem többek közt nyúllyukakkal.

Kiállítási enteriőr © Tim Burton

A Charlie és a csokigyár például egy tükörszobában kel életre különböző torz cukorkákkal; a Jokerre egy démonikus nevető fej emlékeztet, a Karácsonyi lidércnyomást egy ajtóban derengő hatalmas Jack Skellington idézi fel. A labirintusban nemcsak a jó ismert Tim Burton mozik, hanem a korai alkotások is szerepelnek.

Tim Burton: Cím nélkül © Tim Burton

A show-t a nagyszabású rendezvényeiről ismert Letsgo spanyol cég hozta tető alá. A projekt kreatív igazgatója, Álvaro Molina úgy nyilatkozott, hogy a különleges, soktényezős univerzumot, mely minden szobában más, egyedi élménnyel szolgál, hosszas munka eredményeként, valamint Tim Burton szoros felügyelete alatt hozták létre.

Kiállítási enteriőr © Tim Burton

A labirintus nem most szerepel először a nagyközönség előtt: tavaly debütált Madridban. Az akkori megnyitón Tim Burton reményét fejezte ki, hogy a kiállításnak köszönhetően a látogatók betekintést nyernek az alkotói folyamatba. A most 64 éves kaliforniai rendező a ’80-as években a Disney-nél kezdte a pályafutását, animátorként – ebből az időből is láthatók alkotások.

Korábban 2009-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a MoMA állította ki Tim Burton szürreális világát. A tárlat a rendezőben – elmondása szerint – olyan élményt keltett, mintha a falra szögezték volna a piszkos zoknijait… A labirintus minden bizonnyal kihozza párizsi látogatóiból is a belső gyermeket.

Kiállítási enteriőr © Tim Burton