Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 18.

Feléled a reneszánsz-kori csodakamrák divatja?

A csodakamra, melynek gyakran nálunk is inkább a német – Wunderkammer – vagy angol – Cabinet of curiosities – elnevezését használják, eredetileg a reneszánsz kor terméke; olyan gyűjtemény, mely a műtárgyakon túl a természettörténethez, a tudományokhoz, a néprajzhoz, a valláshoz, a történelemhez köthető tárgyakat is tartalmaz és az volt a fő funkciója, hogy demonstrálja – rendszerint főrendi – tulajdonosának világlátott voltát, érdeklődésének, ismereteinek sokrétűségét. Később a csodakamrák háttérbe szorultak a műgyűjtemények mellett, de teljesen sosem tűntek el és mára kiegészültek olyan tárgyakkal, amiket a memorabilia fogalma köt össze, azaz híres emberek életéhez, filmekhez, színdarabokhoz, nevezetes eseményekhez, pl. koncertekhez fűződő tárgyi emlékekkel.

Az nem újdonság, hogy ilyen típusú tárgyak időnként feltűnnek árveréseken is – néhány évente például új gazdát szoktak keresni egy-egy dinoszaurusz-csontváznak és lehet időnként licitálni űrutazások relikviáira is –, de kifejezetten ilyen profilú aukciókkal eddig inkább az USÁ-ban lehetett találkozni. Most Svájc vezető árverőháza, a Koller Auktionen látta elérkezettnek az időt, hogy Svájcban elsőként egy ilyen árverést szervezzen; az Out of This World névre keresztelt aukciót június 28-án tartják. A több mint 100 tétel nagyon különböző területeket képvisel és valóban csak az köti össze őket, hogy helyük lehet egy csodakamrában.

Thor kalapácsa a Thor: Sötét világ című filmből, 2012, gumi, bőr, 23 x 50 x 14 cm. Becsérték: 20-47 ezer euró. A Koller Auktionen jóvoltából

A két legnagyobb tárgycsoportot a természettörténeti emlékek, leletek, illetve az űrkutatáshoz kapcsolódó tárgyak és dokumentumok alkotják. Az első csoportban főként ritka ásványokat és kőzeteket, több millió évvel ezelőtt élt állatok csontjait, fogait, agyarait találjuk, a másodikban pedig a világűrt megjárt műszereket, illetve űrutazások fotóinak eredeti, vintázs nagyításait. A két kategória között átjárás is van, hiszen az űrből származó kőzetek részben az űrexpedíciók jóvoltából kerültek a Földre. Az első csoportban egy európai barlangi medve rendkívül épen megmaradt koponyája a késő pleisztocén korból 5-10 ezer eurós, egy késő krétakorból származó tirannoszaurusz rex fog 11-16 ezer eurós, egy 67 millió éves dino-lábcsont 32-46 ezer eurós taksával kerül kalapács alá.

Ennél jóval fiatalabb, „csak” 33 millió éves egy teknősbéka megkövesedett maradványa, amiért 18-37 ezer eurót várnak. Egy 1576-ban Argentínában talált 11 kilós meteoritdarab 11-14 ezer eurót, egy 29 millió éves líbiai sivatagi üvegdarab 11-15 ezer eurót érhet. Néhány ezer euróért látványos azurit, malachit és ametiszt darabok is szerepelnek a kínálatban. Az űrkutatásban fontos szerepet betöltött Apolló 11 időszakából származó kisebb műszerfal-darab akár 1.400 euróért is megszerezhető lehet, és a fotók nagy része is hasonló taksát kapott. Kivétel az a felvétel, amely Buzz Aldrin amerikai űrhajóst ábrázolja a Holdon – Neil Armstrong után ő volt a második ember, aki a Holdra lépett –; az 1969-es vintázs nagyítás 6-11 ezer eurót érhet. Főként bélyeggyűjtők érdeklődésére tarthat számot egy, a Holdat is megjárt, három amerikai asztronauta aláírásával is hitelesített futott levél, amiért 7-11 ezer eurót várnak.

Ez a 2019-ben talált 3,1-4,4 milliárd éves, 348 grammos, 12 x 9 x 3 centiméteres meteorit-darab (hivatalos nyilvántartási számán a NWA 13112) 55-85 ezer eurós taksájával az árverés legdrágább tétele lehet. A Koller Auktionen jóvoltából

A különlegességek kedvelőit számos egyéb érdekesség is várja. A filmkellékek között licitálni lehet például a Casino Royal című film forgatásán használt egyik zsetonra (becsérték 1.000-2.500 euró), a Star Wars-ban látott fénykardra (5.500-7.500 euró) vagy Harry Potter varázspálcájára (7.500-9.500 euró). A Michael Jackson relikviákra vadászókat egy szignált fedora kalap (6.500-9.500 euró) és egy kristályokkal díszített 1984-es kesztyű várja; utóbbit Jackson az 1984-es Victory-turnéja során viselte. A kesztyűt most várhatóan 45-65 ezer euróért lehet megszerezni. 

A különlegességeknek szentelt árverés a Koller nyári aukciósorozatának nyitánya; a későbbi napok gazdag képzőművészeti anyagában Pablo Picasso, Ferdinand Hodler, Gerhard Richter és mások több millió euróra becsült munkái mellett Victor Vasarely alkotásaira is lehet majd licitálni.

Borítókép: Michael Jackson kristályokkal díszített kesztyűje 1984-ből. A Koller Auktionen jóvoltából.