Hirdetés — — 2022. április 26.

Nagy kihívás üvegszobrokat készíteni, szinte megszállottá tett!

 Farkas Zsófia eddig is sokat bizonyított már szakmájában, szobrai köztereken és neves gyűjteményekben is megtalálhatók. 2021-ben új irányt vett munkássága, és üvegszobrokat kezdett készíteni. A Fényévek című tárlaton2022 – Az Üveg Nemzetközi Éve egyik hazai eseményeként – fényre kerülnek első munkái, melyeket a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány szervezésében mutatnak be a Festetics Palotában Budapesten 2022.május 19-én. Az üvegszobrok kiállításával együtt szentendrei festő-, és fotóművészek fény tematikára hangolt alkotásai is láthatóak lesznek az egyestés tárlaton.

“Munka közben kérdések rajzanak a fejemben, konokul keresem a válaszokat. De az üveg nem adja könnyen magát, próbára teszi azt, aki foglalkozik vele.  Itt nincs kibúvó, csak úgy mellesleg nem lehet üvegszobrot készíteni. Ha elhatároztad, hogy csinálod, akkor a legjobbat kell kihoznod magadból, mert az anyag és a technológia ezt követeli meg. Amit én tenni tudok, az az, hogy fölkínálom a formát, és ha az üveg jól érzi magát benne, akkor siker, ha pedig nem, akkor lerombolja a munkámat.  Az üveg élő anyag, saját akarata van, saját élete van. Felsőbbrendű matéria, szobrászként azt gondolom, hogy bizonyos értelemben minden anyagok legnemesebbike és kétségkívül legvarázslatosabbika. Hamar alázatra tanít. Ha elfogadom ezt és alárendelem tudásom, akaratom neki, akkor kitárja leírhatatlan és megfoghatatlanul tökéletes, ezerarcú szépségét, mely szépség egyszerre érzéki és nem-evilágian éteri.” – mondta Farkas Zsófia, amikor új szenvedélyéről kérdeztük. 

Farkas Zsófia üvegszobrai casting technológiával készülnek. Ez a technika kb. fél évszázada létezik, első és máig legnagyobb mesterei a cseh üvegművészek. Az eljárás hasonlatos a bronzöntéshez. A megálmodott forma gipsz, viasz, vagy agyagmintájáról készül egy speciális, hőálló öntőforma. Az olvasztó kemencébe helyezett formába azután bele kell folyatni, csorgatni az olvadt üveget. Ezután következik a hűtés, amely “a kés éle” ennél az eljárásnál. Nagyon gondosan, lassan kell visszahűteni az üveget, előre kiszámolt centiméterek és időegységek szerint, időnként megállva bizonyos hőmérsékletnél és megtartva a hőt néhány órán át, majd tovább hűtve lassan-lassan azért, hogy ki tudjon alakulni a kristályszerkezet és ne keletkezzen feszültség az anyagban. A selejt-százalék, az elrepedt, tönkrement munka így is sok, ezzel számolni kell. “Az én szobraim 2-3 hétig hűlnek a kemencében. A végső fázis a csiszolás, polírozás, amely már hidegen történik nagyon lassan, sok-sok óra munkával” – mondja a művésznő. 

A május 19-én csütörtökön a Festetics Palotában megrendezésre kerülő tárlatot Spengler Katalin műgyűjtő nyitja meg a kiállítás szakmai védnöke: Borkovics Péter üvegművész. A tárlat kurátora Máthé Andrea esztéta. A kiállítást a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány  szervezi, akik nagyrészt a szentendrei kortárs képzőművészet népszerűsítésével és rendhagyó bemutatásával foglalkoznak itthon és külföldön.

“Célunk, hogy támogatásunkkal létrejöjjön egy aktív műértő, művészetpártoló kör, amely értékeli és támogatja a kortárs alkotókat, felkarolja a pályakezdő fiatal művészeket” – mondta Musza Györgyi, az Alapítvány elnöke.

A Fényévek tárlaton további húsz szentendrei kortárs művész jelentős alkotása is fényre lép: Aknay János, Alattyáni István, Andrelli Pap J. György, Baksai József, Barakonyi Zsombor, Bereznai Péter, Bihon Győző, Deim Balázs, efZámbó István, Gulyás Andrea, Jávor Piroska, Kárpáti Tamás, Lehoczky Krisztina, Martin Henrik, Nagy Kriszta, Rákossy Anikó, Sz.Varga Ágnes Kabó , Szondy Dalma, Szőke Lili, Yorgos Tzortzoglou, Vincze Ottó.

Farkas Zsófia üvegszobrainak és szentendrei művészkollegái alkotásainak kiállítása a művészeti műfajok és művészi kapcsolatok olyan bemutatkozása, amely ritkán látható a nagyközönség számára.

A Lakástárlat Alapítvány szeretettel vár minden érdeklődőt a rendezvényen, ezen az estén Fényévekre utazhatunk! És mivel a tárlat egyestés, nem is lehet halogatni, indulás 2022. május 19-én csütörtökön 18 órakor!

Regisztráció: kapcsolat@lakastarlat.hu

FB esemény: https://www.facebook.com/events/456978629518701?ref=newsfeed

Instagram: https://www.instagram.com/szentendreilakastarlat/

Szerző: Szentendrei Lakástárlat Alapítvány